סיפורה של העיר צרדה

פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
האצבע של הגננת במערב השומרון


שלום לכולם! והיום בפינה אחד המקומות המדהימים ביותר בשומרון, שעל אף המרכזיות שלו בתקופות עבר ועל אף היותו מרשים גם היום, קצת נסתר ופחות מבוקר, שרידי העיר צרדה


אז השם "צרדה" (tsreda) אולי מצלצל לכם מוכר בהקשר של הגננת שולה ולימוד שמות האצבעות (ויתכן שגם זה קשור, ניגע בזה בהמשך), אבל עוד לפני הגננת, הוא מוזכר בתנ"ך בהקשר מאוד מרכזי, כעיר ממנה בה ירבעם. המשמעות של ירבעם בתנ"ך היא רבה כי למעשה הוא היה המפצל העיקרי של הממלכה המאוחדת, ובעקבותיו התחלקה הממלכה לממלכת יהודה וממלכת ישראל.


לזיהויה של צרדה המקראית יש הרבה הצעות שלא נכנס אליהן מפאת קוצר היריעה, אך אחת מהבולטות שבהן היא המקום עליו אנחנו מדברים שנקרא בערבית "חרבת בינת בר".


שרידי ההתיישבות נמצאים בראש גבעה תלולה, ולמרגלותיה ואדי הנושא את השם ואדי צרדה (חלק מנחל שילה) חלק מהמצא הקראמי במקום (קראמיקה-חרסים) מאשש את היותו מיושב בתקופת פעילותו של ירבעם, שהחל כנציב מקומי לשבט אפרים שישב באיזור, ומיקומה של העיר יכול להסתדר עם היותה מקום לאחסון תבואה ואוצרות למלך - בהתאם לתפקידו של הנציב ירובעם, וגם מקום הגיוני להתחיל בו מרד, לאור קושי ההגעה אליו.


החפירות במקום זיהו בתי ארבעת מרחבים (לכו לגוגל) שמאששים גם הם את הזיהוי עם ההתיישבות במקום בתקופת הבית הראשון, ובדרכים העולות אל ההר נוכל לראות גם שרידי מצודות ישראליות קטנות.


דמות נוספת שמקושרת לצרידה, הוא יוסי בן יועזר, תנא מתקופת המשנה, שאל שמו התווסף הכינוי "איש צרדה". להבדיל מירבעם, גם בדמותו של בן צרדה הזה קשור מרד אחר, ויתכן שהיה הוא ממבשרי מרד החשמונאים, שחלק מרכזי ממנו התרחש לא רחוק מכאן, בהרי גופנא, והחל ממש בסמוך למותו, והוא עצמו נהרג על קידוש ה' בצליבה על ידי היוונים.


אם הצלחתם לטפס עד למעלה, תוכלו להנות מהנוף המדהים הנשקף למרגלותנו של "הפרסה" היפה של נחל שילה, וכן נופה המדהים של נחלת אפרים, הרי גופנא, מישור החוף ועוד.


למשמעות השם יש כמה פירושים. יש המפרשים אצבע צרדה כאצבע הגדולה ביותר ביד. והמצוק עליו שרידי העיר בהחלט בולט על פני השטח. פירוש נוסף הוא שהמילה צרידה-משמעותה יובש,יבשה. ואכן פסגת ההר הבולטת נקייה מגידולים בשונה מסביבותיה שמכוסות בגידולים חקלאיים..
בלב הגבעה תוכלו לראות גם את אחת התופעות היחודיות בארץ של מערה קארסטית שחוצה את ההר מצד לצד ונותנת לנו חלון מדהים לנוף...


איך מגיעים? האתר נשקף מהכניסה לישוב פדואל במערב השומרון. לאור המיקום מומלץ להגיע בימים בהם יש טיול מסודר לאתר (בד"כ בחול המועד וימים מיוחדים, כשאין קורונה), או בהנחה שאתם מורגלים בהסדרי הטיול באיזור. המרחק מהחניה בסמוך לפדואל הוא לא גדול, אך לאור הירידה והעליה מתאים למיטיבי לכת.


עד כאן להיום! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה


google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0