מגדיאל - סיפורה של מושבה

מגדיאל! פינה קטנה ו(לא) מוכרת בלב השרון


שלום לכולם! והיום בפינה אנחנו עם מושבה קטנה שרובכם כנראה לא מכירים את שמה המקורי, אבל בהחלט מכירים את שמה כיום. ולמה? כי המושבה מגדיאל היא אחת מ-4 הישובים המרכיבים את הוד השרון


מי שיעבור דרך המושבה יחשוב שהיא עוד שכונה של הוד השרון, אבל במקור היא הוקמה כמושבה נפרדת בשנת תרפ"ד 1924 ע"י 12 משפחות שעלו מפולין וקנו קרקע מחברת הכשרת הישוב שעסקה בגאולת קרקעות (ומכירתן לטובת הקמת ישובים). בשנה הראשונה משפחה בודדה התגוררה בשטח, כששאר המשפחות מגיעות מכפר סבא וחוזרות הביתה.


בהמשך הצטרפו שאר המשפחות, כשבתחילה הן יושבות באוהלים וקצת צריפים ובהמשך שידרגו את התנאים. המים שזורמים לנו (וגם לתושבי מגדיאל כיום;) בצורה מובנת מאליה, באותו זמן היו מצרך פחות זמין, והיו צריכים להוביל אותם מכפר מלל בחביות (!). בפרעות תרפ"ט בזמן שישובים רבים הותקפו או חשו את הפחד מפני ההתקפה, פונו נשות וילדי מגדיאל לכפר סבא וכפר מל"ל.


ההבנה שיש צורך במבנה בטון גדול שיוכל לאפשר הישארות במושבה גם במצבי קיצון, הביאה לבניית בית הכנסת הגדול, שהוכרז כמבנה רב תכליתי, שיאפשר תפילה בשיגרה, ובמקרי הצורך הגנה והתבצרות, ובהמשך הוקמה עליו גם תחתנת איתות בעזרתה גורמי הביטחון בישובים השונים היו מתקשרים בעת שעוד לא היו בידיהם מכשירי קשר..


כנראה שהאיתות עבד טוב כי במלחמת העצמאות, צבא עיראקי שהיה בדרכו לכבוש את מגדיאל יחד עם כנופיות ערביות מקומיות מהכפרים הסמוכים, נבלם על ידי כוחות ההגנה במקום, בזכות סיוע ותגבורות שהגיעו מהישובים הסמוכים.


מאז מגדיאל גדלה ופרחה, ובשנת 1964 התאחדה עם גני הדר, כפר הדר ורמתיים, למועצה מקומית אחת...


יש לכם חברים במגדיאל ובשרון? העבירו להם את הפינה, שידעו איפה הם גרים;)


עד כאן להיום:) אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה.
בתמונה: בית הכנסת של מגדיאל

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0