בין תפוח מסוכר, גרגר אורז, וג'קוזי בארמון על הכנרת
שלום לכולם! זוכרים שפעם בטיילת של טבריה בימי תפארתה (כשכתבו את השם שלכם שם על גרגר אורז) היו מוכרים "תפוחים מסוכרים"? אז רק שתדעו שכבר הרבה לפני כן מכרו לא רחוק משם משהו דומה, אבל נגיע לזה בסוף הפינה, שעוסקת היום באחד מהאתרים המרשימים בסובב כנרת: ארמון מינים או חורבת מיניה
רבים מאיתנו מכירים את חוף חוקוק שמיועד למשפחות, אך ממש 200 מטר לפני הכניסה אליו, שוכנים שרידיו של ארמון מרשים מאוד מהתקופה האומיית. בית אומיה (שעל שמו נקראת התקופה) היה שבט ערבי גדול בסעודיה ובאיזור מכה בפרט, ולאחר מותו של מוחמד, קיבל על עצמו את האסלאם, ולאט לאט החל לכבוש את השלטון ולהקים אימפריה, שהגיעה גם אלינו.
הארמון היה ככה"נ ארמון חורף של השליט אשר ישב בבירת האימפריה, בדמשק, וחיפש מקום חמים יותר לרדת אליו בעונה הקרה בסוריה. בתוך הארמון לצד חדרי הלינה והאירוח הוקמו גם מסגד פרטי שאת שרידיו ניתן לראות גם היום, וכן בית מרחץ ששימש את השוהים במקום, שכידוע מנהג ישראל מדורי דורות "אם כבר צימר, אז גם ג'קוזי".
בתוך הארמון נראית אבן ריחיים גדולה שמזכירה דווקא תקופה אחרת שלו. הארמון עצמו כנראה חרב ברעידת האדמה של שנת 749 המכונה "רעש שביעית" אבל הוא ידע תקופת פריחה מאוחרת יותר. הצלבנים שהגיעו לארץ ועל הדרך עשו כל מיני דברים רעים (כמו לטבוח בקהילות יהודיות) השאירו במספר מהמקומות גם קצת טעם מתוק. "תעשיית הסוכר".
הם שהגיעו מאירופה הקרה שבה אי אפשר לגדל קני סוכר שצריכים חום והרבה מים, מצאו סביב הכנרת בדיוק אתר מתאים לגידול מהסוג הזה, והקימו בכמה מקומות חוות לגידול וייצור קני סוכר. את הקנה היו מרסקים וטוחנים באבני ריחיים (קצת כמו תעשיית ייצור הקמח והזיתים), ולאחר הסחיטה, היו מבשלים את הסוכר, מגבשים אותו בצורת "קונוס" ומייצאים לאירופה (עכשיו דמיינו שבטיילת בטבריה מוכרים קונוס סוכר ענק)
באתר נמצאו גם שרידי פסיפסים שכוסו עם הזמן כדי לשמור עליהם, משקולת זכוכית ועוד ועוד...
כדי להגיע אליו רשמו בwaze: חורבת מינים, ותראו אותו מצד ימין שלכם. רק שימו לב, האתר לא מוסדר לביקורים (ולצערנו גם מוזנח), ולכן עשו זאת בזהירות רבה..
עד כאן להיום:) אביתר ליכטמן מורה דרך ומרצה
להצטרפות לפינה היומית: שלחו הודעה ל0547728242